گلیسیرین خوراکی چیست؟

  • تاریخ انتشار : 2021/07/31

گلیسیرین خوراکی، مایع بی بو و شفافی است که در بیشتر چربی های طبیعی گیاهی و حیوانی، از جمله چربی هایی که در پوست شما هستند وجود دارد. در حال حاضر گلیسیرین بیش از 2000 کاربرد مختلف به خصوص در صنعت دارو سازی، بهداشت و مراقبت شخصی، مواد آرایشی و صنایع غذایی را دارا می باشد.

گلیسیرین خوراکی چیست؟

معنی لغوی گلیسیرین یعنی شیرین که ازیک کلمه یونانی گرفته شده است.
این ماده در بدن انسان نیز تشکیل می شود، ارزش غذایی گلیسیرین درهرگرم کالری 4.3 می باشد، گلیسیرین قند الکلی است ونوعی کربو هیدرات کامل بشمار می‌رود.

مشخصات فنی گلیسیرین

  • نام شیمیایی :گلیسیرین | Glycerin
  • فرمول شیمیایی :C3H8O3
  • دمای ذوب : 17.8 درجه فارنهایت
  • دمای جوش : 554 درجه فارنهایت
  • حلالیت در آب : قابل حل است.
  • شکل ظاهری :مایع شیرین، شفاف، بی بو و چسبناک
  • گرید محصول : صنعتی و خوراکی

روش تولید

به طور کلی می توان گلیسیرین را به طور طبیعی از منابع گیاهی و حیوانی به دست آورد چرا که تری گلیسیرید ها استر گلیسیرینی هستند که دارای کربوکسیلیک اسیدهای بلند زنجیر هستند. هیدرولیز، صابونی شدن یا ترانس استری شدن این تری گلیسیریدها باعث تولید گلیسیرین و همچنین مشتق اسید چرب می شود.

روش دیگر از طریق واکنش های پروپن است. یکی از مهم ترین این روش ها فرآیند اپی کلروهیدرین است. این فرآیند شامل کلراسیون پروپیلن و تولید آلیل کلرید است که با هیپوکلریت به دی کلرو هیدرین اکسید می شود و با یک باز قوی واکنش می دهد و اپی کلرو هیدرین می دهد. سپس اپی کلرو هیدرین هیدرولیز شده و گلیسیرین می دهد. فرآیندهای بدون کلر از پروپیلن شامل سنتز از آکرولین و اکسید پروپیلن است.

فواید و خواص روغن گلیسیرین

  • موثر در بهبود یبوست (خوراکی)
  • داشتن اثر ملین هیپراسموتیک (خوراکی)
  • کمک به افزایش نرمی پوست (موضعی)
  • موثر در بهبود تغذیه و شادابی پوست
  • کمک به افزایش قابلیت حفاظتی پوست
  • بهبود رطوبت‌رسانی پوست
  • مقابله با خشکی پوست
  • حفاظت از موها در مقابل خشکی

گلیسیرین درکدام مواد غذایی بکارمی رود وبه چه شکل؟

برای کمک به غلیظ‌تر شدن مواد غذایی، برای کنترل سطح رطوبت آن‌ها یا تثبیت آن‌ها در صورت داشتن مخلوطی از آب و روغن به مواد غذایی اضافه می‌شود. این ماده عمدتاً در غذاهای فرآوری‌شده و شیرینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
– سبزیجات فرآوری‌شده
– سبزیجات خشک، سبزیجات کنسرو شده، میوه فرآوری شده، سس‌های حاوی سبزیجات
– غلات و محصولات پخته‌شده
– برنج، پودینگ، نان، برنج پیش ساخته
– نوشیدنی‌ها
– نوشابه‌های الکلی، سرو، نوشیدنی‌های طعم‌دار با آب
– سس
– خردل، سرکه، شیرین‌کننده‌ها، کره، کره گردو
– غذاهای لبنی
– ماست، شیر، پنیر، گوشت‌فرآوری شده و مرغ

اگر یک ماده ارگانیک میخواهید که ازترکیب اکسیژن و هیدروژن به دست آمده باشد، گلیسیرین بهترین ماده است.
از گلیسیرین در صنعت داروسازی، غذایی و صنایع کاغذ و چاپ نیز استفاده می‌شود.
گلیسرین علاوه بر خاصیت مرطوب کنندگی و نرم کنندگی، ویژگی درمان کنندگی هم داشته و در درمام بسیاری از مشکلات پوستی، موثر است.

کاربردها

صنعت غذا

در غذا و آشامیدنی ها گلیسیرین خوراکی به عنوان یک ماده‌ای که رطوبت را به خود جذب می‌کند حلال و شیرین‌کننده خدمات می‌دهد و ممکن است به حفظ غذاها کمک کند. این همچنین به عنوان پرکننده در غذاهای با چربی کم که از نظر اقتصادی آماده شده‌اند استفاده می‌شود (مثل کلوچه‌ها) و به عنوان یک عامل ضخیم‌کننده در نوشابه الکلی استفاده می‌شود. گلیسرول و آب استفاده می‌شوند تا انواع مشخص و معین برگ‌ها را نگهداری کنند. مانند یک جانشین قند و شکر حدوداً ۲۷ کیلو کالری در هر قاشق چای خوری دارد و ۶۰ درصد شیرین تر از چغندر قند می‌باشد.

مهم ترین خواص گلیسیرین خوراکی چیست؟

گلیسیرین خوراکی دربهبودودرمان یبوست بسیار تاثیرگذار است، این مایع روغنی ملین بسیار قوی می باشد.
درجامعه امروز بیماری یبوست بخاطر نوع مصرف غذاهای آماده وبدون فیبر زیاد به چشم می خورد، گلیسیرین بهترین ماده است برای رفع این مشکل زیرابه راحتی بااب موارد روده شده وباعث نرمی مدفوع می شود.

ورزشکاران به چه علت از گلیسیرین خوراکی استفاده می کنند؟

گلیسیرین خوراکی همان طور که ملین بسیار قوی می باشد، می‌تواند رطوبت بدن رانیز حفظ کند. ورزشکاران بخاطره این که بدنشان هنگام ورزش وفعالیت دچار کمبود آب نشود، به دفعات از گلیسیرین خوراکی استفاده می کنند.

شرایط نگهداری

برای مراقبت صحیح از شربت گلیسیرین خوراکی باید بعد از هر بار استفاده دربش را به خوبی ببندید و بعد آن را در دمای 8 تا 30 درجه سانتی‌گراد، دور از دسترسی کودکان و محلی خشک و به دور از تابش نور خورشید نگهداری کنید.