کوکامیدو پروپیل بتائین

  • تاریخ انتشار : ۱۳۹۵/۰۸/۲۰

کوکامیدو پروپیل بتائین

نام IUPAC برای کوکامیدو بتائین {[۳- (dodecanoylamino) propyl] (دی متیل) آمونیو} استات است. فرمول مولکولی C19H38N2O3 است. یک ترکیب آلی است که در ساختار خود گروه عاملی کربوکسیل (-COO)، یک اتم نیتروژن (آمونیوم نوع ۴)، گروه عاملی آمید (CONH-) و زنجیر هیدروکربنی دارد. کوکو بتائین با واکنش کوکامید و گلیسین بتایین ایجاد می شود. ناخالصی هایی که از این واکنش بوجود می آیند می توانند با دقت تنظیم pH در حین واکنش بتائینیزاسیون و استفاده از کلرو استات اضافی در طی واکنش کنترل شوند.

بتائین یک ترکیب طبیعی است که نقش آن در تنظیم اسموریتی مهم است. به عنوان یک دارو و به عنوان منبع اسید هیدروکلریک در درمان هیپوکلوریدیا مورد استفاده قرار گرفته است.

بتائین در درمان اختلالات کبدی، هیپرکالمی، هموسیستینوری و اختلالات گوارشی مورد استفاده قرار گرفته است.
همچنین عامل متیلینتی است. مکانیسم عمل بتائین به عنوان یک فعالیت متیلتی است.

یک آلکالوئید کریستالی در چغندر قند و سایر گیاهان دارد. بتائین یک محصول جانبی از پردازش چغندر قند است.

این اسید آمینه می تواند به عروق خونی آسیب برساند و به بیماری قلبی، سکته مغزی و یا مشکلات گردش خون کمک کند. بتائین با جلوگیری از تشکیل یک اسید آمینه به نام هموسیستئین کار می کند. برای کاهش سطح هموسیستئین در افراد مبتلا به بیماری ژنتیکی به نام هموسیستینوری استفاده می شود که اسید آمینه در بدن ایجاد می شود.

 

محصولات حاوی کوکو بتائین

بسیاری از شرکت ها از مقادیر کوکو بتائین در محصولات خود استفاده می کنند. بیشتر شامپو ها و محصولات موی کودک از جمله جانسون و …

عامل افزایش دهنده ی کف در شامپوها
کوکامیدو پروپیل بتائین (cocamidopropyl betaine)

 

ساختار کوکامیدو پروپیل بتائین

در کل، بتائین ها؛ یک سورفکتانت (surfactant) یعنی ماده ی فعال کننده ی سطح از نوع آمفوتری هستند.
ملایم ترین سورفکتانت ها، نوع آمفوتری (دوخصلتی) می باشد که در pH بالا، سر قطبی آنها دارای بار الکتریکی منفی است و در pH پایین، سر قطبی دارای بار الکتریکی مثبت است.
مهم ترین بخش از فرمولاسیون یا مواد اولیه ی صنایع آرایشی و بهداشتی، سورفکتانت ها هستند.

که شامل: آنیونی، کاتیونی، آمفوتری، غیریونی می باشند.

سورفکتانت

ترکیبات آلی هستند که دارای قسمت قطبی یعنی گروه هیدروفیل (آب دوست) و قسمت غیرقطبی یعنی هیدروفوب (آب گریز) می باشند. این دسته از ترکیبات، کشش سطحی آب را کاهش می دهند.
مواد فعال سطحی موجود در فرمولاسیون شامپوها، یک عاملی است که باعث جدا شدن ذرات چرک و کاهش چربی از سطح مو می شود.
بتائین ها، گروهی از مواد بازی ضعیف (شبیه بتائین موجود در گیاهان) هستند. نمک های درون مولکولی ترکیبات آمونیم نوع ۴ به صورت یون های دو قطبی می باشند.

ظاهر کوکامیدو پروپیل بتائین

مایع شفاف، بی رنگ مایل به زرد کم رنگ، دارای علامت اختصاری CAPB ، یک ترکیب آلی مشتق شده از روغن نارگیل است.
ترکیبی از روغن نارگیل (اسید چرب آن)، الکل (گاهی به جای آن از آب) و بتائین (betaine) یا تری متیل گلیسین است.

 

sorenchem.com_ساختار کوکامیدو پروپیل بتائین1

ساختار کوکامیدو پروپیل بتائین2

•کوکامیدو پروپیل بتائین، عامل ضد الکتریسیته ی ساکن است. لذا باعث نرم کنندگی موها می شود.
• همراه با سدیم لوریل اتر سولفات (SLES) باعث کاهش کشش سطحی آب می گردد.
• با ایجاد کف فراوان (کف غلیظ و مقاوم)، خاصیت شویندگی را افزایش می دهد.
• باعث پایین آوردن تحریکات ناشی از مواد فعال سطحی آنیونی می شود.
• باعث پایین آوردن سطح تحریکات چشمی (عدم سوزش چشم) بخصوص در چشم کودک می شود.

کاربرد بتائین

در صنایع دارویی، آرایشی و بهداشتی ونیز مواد شوینده ی مایع مانند: شامپوی سر و بدن، مایع دست شویی، نرم کننده ی مو و … بکار می رود.