خمیر دندان بدون سدیم لوریل سولفات خوب است یا بد؟

  • تاریخ انتشار : 2022/04/16
Rate this post

وجود موادی چون سدیم لوریل سولفات در محصولات زیبایی و بهداشتی می‌تواند باعث بروز چه مشکلاتی برای ما شود؟خمیر دندان بدون سدیم لوریل خوب است یا بد؟

اگر تاکنون دلایل مشکلات پوستی یا موهای آسیب داده را در گوگل جستجو کرده باشید، احتمالا با عبارت SLS در وب سایت‌ها آشنا شده‌اید. این ماده همان سدیم لوریل سولفات است که یک ماده رایج در محصولات زیبایی، شستشو، خمیردندان و حتی محصولات پاک کننده به حساب می‌آید.

چرا سدیم لوریل سولفات ؟

وقتی بر روی پوست خود از محصولات شستشو یا زیبایی استفاده می‌کنیم، احتمالا این مایع ساخته شده از فاز آب یا فاز روغن است. همانطور که می‌دانید روغن و آب باهم همگن نمی‌شوند و بنابراین برای نگه داشتن این دو ماده کنار هم به چیز دیگری نیاز است.

این ماده به عنوان سورفکتانت (Surfactant) خوانده می‌شود. سورفکتانت باعث می‌شود مولکول‌های روغن و آب به یکدیگر متصل شوند. این چیزی است که در صابون‌ها و مواد شوینده موجود است، بنابراین می‌توانیم به کمک آن صورت خود یا سطوع روغنی را از چربی‌ها پاک کنیم.

سدیم لوریل سولفات یک ماده ضدعفونی کننده است و اثر بخشی، ارزان بودن، فراوانی و سادگی آن به معنای استفاده فراوان از آن در انواع محصولات آرایشی، پوستی و مصرفی است.

خمیردندان با سدیم لوریل سولفات مضر است؟

بیرونی‌ترین لایه پوست ما به گونه‌ای طراحی شده است که مواد مضر را از این نبرد و جذب نکند. در اینجاست که یک سورفکتانت می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند. استفاده از یک  ماده شیمیایی که مکانسیم را تضعیف می‌کند، می‌تواند به طور بالقوه باعث آسیب پوستی ما شود.

برخی از سورفکتانت برای پوست ما از سایرین تحریک کننده‌تر هستند. برای اینکه چیزی مضر، تحریک کننده و یا حساسیت‌زا باشد، باید دو معیار را داشته باشد.

این دو معیار بر اساس مطالعات انجام شده شامل تحریک پوست انسان و توانایی نفوذ به پوست می‌شود که سدیم لوریل سولفات هر دوی این معیارها را داراست.

پژوهشگران آلمانی 1600 بیمار را از نظر تحریک پذیری نسبت به SLS مورد آزمایش قرار دادند و دریافتند که 42 درصد از بیماران آزمایش شده دارای یک واکنس تحریک کننده هستند.

یک مطالعه دیگر، بر روی هفت داوطلب طی یک دوره سه ماه و نیمه، نشان داد که تماس منظم با این ماده باعث سوزش پوست می‌شود و وقتی این تماس قطع شود، سوزش کاهش پیدا می‌کند.

مطلعه دیگری نشان داد که هرچه آب مورد استفاده با SLS گرمتر باشد، اثر تحریک کنندگی آن بیش‌تر خواهد بود.

در واقع سدیم لوریل سولفات آنقدر از نظر تحریک کننده بودن شناخته شده است که به عنوان یک کنترل مثبت در آزمایش‌های پوستی استفاده می‌شود. یعنی محصولات جدید مورد آزمایش قرار می‌گیرند تا ببیند نسبت به SLS چه مقدار اثر تحریک کننده بر روی بدن دارد. ماده‌ای که می‌دانیم قطعا تحریک کننده است.

اگر فردی نسبت به SLS حساس باشد، ممکن است ناحیه‌ای که با ماده در تماس بوده قرمز، خشک، پوسته پوسته و با درد یا خارش همراه باشد.

این نکته نیز حائز اهمیت است که علی‌‌رغم آنچه ممکن است در اینترنت خوانده باشید، هیچ شواهدی وجود ندارد که سدیم لوریل سولفات باعث سرطان شود.

خمیردندان حاوی سدیم لوریل سولفات چرا مجاز است؟

با این وجود اگر مشخص شده است که این ماده برای پوست انسان تحریک کننده است، چرا دستگاه‌های نظارتی استفاده از آن را ممنوع نمی‌کنند؟

برای اینکه SLS خطرناک تلقی شود، لازم است مدت زمان طولانی با پوست در تماس باشد. به طور کلی، در محصولات مصرفی مانند مواد تمیزکننده که حاوی SLS هستند، فرض بر این است که آن‌ها مدت طولانی در برخورد با پوست نخواهند بود و این بدان معناست که احتمال آسیب دیدن پوست شما بسیار کم است. بنابراین، مقامات استفاده از آن را ممنوع نمی‌کنند، اما در عوض حداکثر درصد استفاده از آن را در محصولات مورد بازرسی قرار می‌دهند.

چرا فلوراید بسیار مهم است؟

فلوراید از اواخر دهه 1800 به خمیردندان اضافه شده و میزان پوسیدگی دندان را در طی سال ها به میزان قابل توجهی کاهش داده است. فلوراید با یادآوری مینای موجود در سطح دندان ها ، دندان ها را تقویت می کند. اگرچه بیشتر منابع آب عمومی فلوریداسیون می شوند ، اما آب به اندازه کافی محافظت در برابر حفره ها نمی کند ، بنابراین ، هنوز نیاز به خمیردندان فلوریداسیون وجود دارد.

برخی از انواع خمیردندان ها با سدیم لوریل سولفات ممکن است باعث عود مجدد زخم های کنکر شود

بسیاری از والدین از انتخاب خمیردندان حاوی SLS (سدیم لوریل سولفات) خودداری می کنند. این ماده ممکن است باعث عود مجدد زخمهای آفتی شود ، که معمولاً به عنوان زخم های کانکر شناخته می شوند. SLS نوعی سورفاکتانت است که باعث می شود همه چیز از بین برود و یک ماده اصلی در محبوب ترین خمیردندان ها است که در فروشگاه های مواد غذایی فروخته می شود.

سدیم لوریل سولفات یا به طور خلاصه SLS ، یک ترکیب شیمیایی است که با استفاده از سولفات لوریل الکل تهیه شده و با کربنات سدیم خنثی می شود ، همچنین به عنوان سدیم ددسیل سولفات (سدیم) نیز شناخته می شود. سدیم لوریل سولفات متعلق به گروهی از ترکیبات شیمیایی به نام سورفکتانت است که معمولاً به عنوان مواد شوینده ، مواد مرطوب کننده ، ضخیم کننده ها و امولسیون کننده ها مورد استفاده قرار می گیرند. SLS به طور گسترده در محصولات تمیز کننده خانگی و همچنین طیف گسترده ای از محصولات مراقبت شخصی مانند صابون ، شامپو ، مرطوب کننده ها ، محصولات حمام ، محصولات اصلاح ، تراشیدن ، خمیر دندان و دهانشویه مورد استفاده قرار می گیرد.