اسانس اسطوخودوس چه کاربردهایی دارد؟

  • تاریخ انتشار : 2021/09/13

اسانس اسطوخودوس یکی از معطرترین اسانس های موجود در جهان است . خواص و مزایای این گیاه معطر از چندین هزار سال قبل شناخته شده و به دست انسان ها مصرف می شده است. با توجه به انواع خواص آنتی اکسیدانی ، ضد میکروبی ، آرامبخشی ، ضد افسردگی و … روغن اسطوخودوس ، از این داروی گیاهی قدرتمند در نقاط مختلف جهان استفاده می شود .

اسطوخودوس چیست؟

اسطوخودوس گل های کوچک خوشه‌ای آبی یا قرمز سیر تا بنفش دارد و ارتفاعش در حدود ۳۰ تا ۶۰ سانتیمتر است. ( اسطوخودوس انگلیسی = لاوندا – Lavender ) گیاهی است از خانواده نعناسانان که برگ ها و قسمت سبز گیاه دارای اسانس روغنی فرار است.

ترکیبات شیمیایی اسانس اسطوخودوس ، مرکب از نوعی ستن (با بوی کامفر و نعناع)، سینئول، الکل و لینالول است. مطابق تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ انجام شد، اسانس اسطوخودوس دارای اثر مهار کننده بر روی باکتری های بیماری زا می باشد.

روش تهیه اسانس لوندر اسطوخودوس

اسانس اسطوخودوس با تقطیر سنبله های گل به دست می آید. روغن آن با کیفیت عالی در فرانسه تولید می شود، در حالیکه Lavandula angustifolia به طور طبیعی تا ارتفاع 600-1500 متر رشد می کند.

فرایند تقطیر معمولا در کارخانه های تولیدی کوچک محلی وجود دارد که سالانه حدود 100 تن روغن اسطوخدوس خام را تولید می کنند. این روغن در رایحه های تازه، شیرین، گل ها و مخصوصا در انواع فورچرهای عطر مورد استفاده قرار می گیرد که به خاطر اسانس های گیاهی اسطوخودوس و پایه گل سنگ متمایز هستند.

اسانس اسطوخودوس به صورت خالص مایعی بی رنگ و یا رنگ زرد کمرنگ است، اما بوی دقیق آن بسته به منبع اسطوخودوس، ارتفاعی که در آن رشد می کند و تکنیک های تقطیر بسیار متفاوت است.

روغن اسطوخودوس خالص، سبز و غنی از بو است، دارای بوی مشخص گیاهی بوده که یادآور عطر و بوی طبیعی گل های اسطوخودوس می باشد. این روغن خالص شیرین تر از روغن اسانس است و عطر آن نسبت به ترکیبات چوبدار، شاداب و آرامش بخش است. درست مثل اسانس اسطوخدوس، آن یک ترکیب خوب بویایی با مرکبات، و به خصوص ترنج، گل سنگ، پچولی، کاج، رزماری، نارولی، شکوفه ی بهار نارنج می سازد.

توجه داشته باشید اسطوخودوس که معمولا در تولید ادکلن و عطر برای مردان استفاده می شود پایه ی خوشبویی برخی از ترکیبات معطر برجسته ترین مانند آزارو هوم پور از سال 1978 و هوگو از سال 2010 می باشد. اسطوخودوس به عنوان نت اصلی عطر سلطنتی اسکاتلندی و اسطوخودوس انگلیسی توسط کریدو آتکیسونز می باشد.

اسانس اسطوخودوس

اسانس اسطوخودوس

خواص دارویی اسطوخودوس

خواص شگفت انگیز گیاه اسطوخودوساسطوخودوس اثر مقوی در رفع آسم و نزله دارد.

  • اسانس آن بند آورندهٔ خون و ضدعفونی کننده است.
  • از آن به حالت رقیق شده، در پانسمان زخم ها و جراحات استفاده به عمل می آید.
  • محلل و بازکننده گرفتگی هاست.
  •  مصرف این گیاه در افرادی که دچار خواب رفتگی دست و پا می شوند بسیار موثر است.
  • نوشیدن جوشانده این گیاه موجب پیشگیری و درمان تهوع می شود.
  • استفاده موضعی و خوراکی از این گیاه علاوه بر آنکه موجب تقویت و توان سیستم عصبی می شود می تواند موجب تنظیم ضربان قلب و کنترل تپش قلب شود.
  •  مقوی بدن و قوای دماغی و تفکر و همچنین مقوی احشا و آلات داخل شکم و مفرح است.
  • اخلاط سودای و بلغمی و فاسد شده را دفع می کند.
  • برای بیماری های کبدی و طحال و مجاری ادرار مفید است

منع مصرف اسانس اسطوخودوس

– در صورت حساسیت به مواد موثره یا هر یک از مواد جانبی یا گیاه اسطوخودوس و یا حین حاملگی، مصرف اسانس اسطوخودوس ممنوع است.

– مصرف اسانس اسطوخودوس در بارداری و دوران شیردهی، توصیه نمی‌شود.

بازار خرید و فروش اسانس اسطوخودوس

در گذشته از اسانس اسطوخودوس طبیعی برای درمان دردهای عضلانی، میگرن، و نیز ناراحتی های اعصاب استفاده می شد. امروزه صنایع مختلفی خواهان خرید اسانس اسطوخودوس هستند و از این رو بازار تولید آن بازار پر رونقی به شمار می رود. این اسانس در کنار اسانس گل محمدی یکی از گزینه های همیشگی صادرات اسانس به شمار می رود.
بیشترین استفاده از آن در موارد زیر می باشد:

  • صنایع آرایشی بهداشتی
  • خوشبو کننده های هوا
  • صنایع عطر سازی
  • داروسازی